Država kupuje 131.000 tona pšenice po 40 dinara

Kao što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio, Vlada Srbije odobrila je da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 131.000 tona merkantilne pšenice roda 2022. godine po ceni od 40 dinara za kilogram sa uključenim PDV-om.

Pšenica, foto: pixabay.com, autor: Josep Monter Martinez
Pšenica, foto: pixabay.com, autor: Josep Monter Martinez

Kupovina merkantilne pšenice biće izvršena uz posredovanje Produktne berze. Pšenica će se kupovati od fizičkih lica – nosilaca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i ostalih privrednih subjekata.

Minimalna količina koja se kupuje od jednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, dok je minimum pšenice koji se kupuje od privrednog subjekta 100 tona, navedeno je u zaključku koji je donela Vlada Srbije.

Pšenica mora biti domaća i iz ovogodišnjeg roda, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama.

Traženi elementi kvaliteta su hektolitarska masa minimalno 76kg/hl, vlaga maksimalno 13 odsto, ukupne primese maksimalno dva odsto od čega neorganskog porekla maksimalno 0,25 odsto. Sadržaj proteina minimalno mora biti 11,5 odsto na suvu materiju.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport