Zabrana plastičnih kesa – prvo u Beogradu?

Trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima, na teritoriji grada Beograda, u cilju sprečavanja odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada i usled njihove štetnosti po životnu sredinu. Zabrana korišćenja plastičnih kesa, kakve su bile dosad, prema Odluci o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje i usluga stupa na snagu 1. januara 2020. godine.

Foto ilustracija, kese, preuzeto sa Pixabay, autor: Al Buettner
Foto ilustracija, kese, preuzeto sa Pixabay, autor: Al Buettner

1. Koje su alternative?

Umesto dosadašnjih plastičnih kesa trgovci u prodavnicama moraće da ponude potrošačima: plastičnu kesu koja je biorazgradiva (preporučeno je da budu povećane njihove cene), papirnu kesu ili torbu za kupovinu.

2. Postojaće i izuzeci

U maloprodaji će biti dozvoljeno da kod voća i povrća potrošačima budu ponuđene lake biorazgradive ili papirne kese. Takav slučaj biće i na pijacama.

Takođe, biće dozvoljena upotreba providnih plastičnih kesa koje se koriste u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu, ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.

3. A kese za đubre?

Kese za bacanje smeća, kao i druge plastične kese koje se ne odnose na “isporuku robe ili usluga”, nisu obuhvaćene ovom odlukom. Dakle, u prodavnicama će se i dalje nabavljati plastične kese za smeće, iako nisu za višekratnu upotrebu.

4. Ako vas vide sa kesom na ulici…

Ne morate da brinete da će vas neko kazniti ako vas zatekne sa plastičnom kesom na ulici, bez obzira da li dolazite od kuće ili prodavnice. Jednostavno, želja je da se ograniči broj novih kesa.

5. Ko će da kontroliše?

Naravno, odmah se postavlja pitanje ko će kontrolisati prodavnice i eventualnu prodaju plastičnih kesa. Odgovor je – komunalna inspekcija.

6. Kolike su kazne?

Predviđene su i velike kazne za kršenje odluke i to 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 za odgovornog u pravnom licu, 25.000 za fizičko lice.

Izvor: blic.rs

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport