Apel građanima povodom rasta broja zaraženih

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da su se građani opustili, što može da se vidi po broju zaraženih koronavirusom, navodeći da naša zemlja nastavlja sa vakcinacijom i da je prva po broju revakcinisanih.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Pink apelovala na građane da se potrude i da zajedno pružimo poslednji napor ka tome da budemo bezbedni, ističući da su mere za vikend zaoštrene kao podsetnik da treba da se uozbiljimo.

Ona je navela da sada imamo približno 510.000 revakcinisanih građana, da imamo više od 1,4 miliona vakcinacija i da stalno dobijamo nova cepiva.

Brnabić je najavila da će Srbija u ponedeljak dobiti još približno 58.000 vakcina kompanije „Fajzer, dok će 5. marta u zemlju stići 500.000 kineskih vakcina.

Premijerka je podsetila na to da je Srbija povećala i plate u penzije u januaru, a plate će rasti i u toku godine i biće iznad 600 evra do kraja godine, uz ocenu da smo na dobrom putu da dostignemo planiranih 900 evra 2025. godine.

Ona je navela i da je industrijska proizvodnja u 2020. bila bolja u poređenju sa 2019, kao i da je registrovana zaposlenost skočila u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njenim rečima, uloženo je osam milijardi evra u pomoć i podršku našoj privredi i građanima.

Brnabić je ukazala na to da je borba protiv koronavirusa izuzetno skupa, i napomenula da su povećane plate medicinskim radnicima za 15 odsto, a dodeljene su i brojne nagrade.

Istovremeno, ona je istakla da je za Srbe na Kosovu i Metohiji veoma važno da vide da je Srbija tu za svoje građane, da im izlazi u susret i da želi da im pomogne.

Premijerka se osvrnula na najavu predsednika Republike Aleksandra Vučića, koji je danas poručio da će posebnu finansijsku pomoć dobiti građani koji žive na Kosovu i Metohiji – nezaposleni po 200 evra, a zaposleni i svako dete po 100 evra.

Ona je, komentarišući pomoć koja stiže za Kosovo i Metohiju, prenela da je predsednik imao uspešan sastanak sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba, navodeći da je veoma važan njihov opstanak na Kosmetu jer je to garant srpske države i prisutnosti na tim prostorima.

Država Srbija daje sve od sebe, naglasila je Brnabić i ocenila da je ovo dobar signal za Srbe da će se posebna pažnja posvetiti njihovoj stabilnosti i sigurnosti.

Prema njenim rečima, ovaj finansijski poklon Srbima na Koosovu i Metohiji je pre svega zahvalnost za to što su oni tamo i što žive u nimalo lakim okolnostima.

Pomenuta pomoć je, kako je objasnila, zapravo nastavak pomaganja Srbima na Kosovu i Metohiji u borbi protiv pandamije jer je ranije u Kosovskoj Mitrovici otvorena namodernija PCR laboratorija, a na Kosmet su slani lekovi i vakcine.

Takođe, danas je najavljeno da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će se graditi novi KBC Gračanica, kao i magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice, i nova zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Vlada Srbije

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport