„Srbija se sprema za najgori scenario“

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su u privremenu kovid-bolnicu u Beogradskoj areni smešteni prvi pacijenti.

Ministar Zlatibor Lončar, foto: Aleksinačke novine
Ministar Zlatibor Lončar, foto: Aleksinačke novine

On je to rekao novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid-bolnica.

Povećava se broj zaraženih koronavirusom, ali i broj pacijenata na bolničkom lečenju, rekao je danas ministar zdravlja Zatibor Lončar.

On je, nakon sastanka sa direktorima kovid-bolnica, rekao da je Arena juče po podne primila prve kovid-pacijente i da se trenutno tamo nalazi oko 15 bolesnika.

Popunjenost kapaciteta kovid-bolnica prešlo je 60 odsto tako da smo otvorili i Arenu, rekao je Lončar i dodao da će se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz bolnica „Dragiša Mišović“, KBC Karaburma, Bežanijska kosa i Infektivne klinike biti prebačeni u Arenu.

Podseća da su u areni razvedeni neophodni gasovi, te da će „u krajnjoj nuždi moći da se tretiraju i najteži pacijenti“.

Lončar je apelovao na sve građane da se na vreme jave u kovid-ambulante čim se jave prvi simptomi. U pripremi su, kako je rekao, i kovid-bonice u Batajnici i Kruševcu sa po 1000 mesta u kojima će raditi više od 1.000 zdravstvenih i nemedicinskih radnika.

„Spremamo se za najgori scenario, pratimo šta se dešava i u regionu i Evropi, mislim da smo se više opustili nego što je trebalo. Srbija još uvek ima dobar rezultat ali sve može da s promeni ukoliko se ne budu poštovale mere. Aapelujem na sve građane da se ne igramo mačke i miša sa merama jer moramo da mislimo i na pacijente koji boluju i od drugih bolesti“, rekao je Lončar.

On je naveo da svaki pojedinac treba da vodi računa o tome šta je najbolje za njegovo zdravlje i kako da se zaštiti od koronavirusa.

Da li će biti novih mera?

Upitan da li se razmišlja o uvođenju novih mera on je rekao da nam je potreban balans između mera i funkcionisanja države.

„Ako hoćete da obezbedite lekove, plate za zaposlene, nove bolnice to ne može da se ostvari ako sve zatvorite. Nisu mere te koje će pobediti koronu, to je naša svest“, naveo je ministar.

On je naglasio da mere neće pomoći ukoliko građani ne shvate da je važno da ih se pridržavamo, jer tako štitimo sebe, ali i druge.

„Nije realno da smo toliko neodgovorni da treba neko da nas zatvori u kuću da bi mi shvatili šta treba da radimo. To je trebalo u jednom momentu kada nismo znali dovoljno o samom virusu“, zaključio je on.

Stižu nove vakcine

U domove zdravlja u Srbiji u narednih dan ili dva stižu dodatne količine od 50.000 doza uvozne vakcine protiv sezonskog gripa, kaže ministar zdravlja Zlatibor Ločar.

On je, nakon sastanka sa direktorima kovid-bolnica, rekao novinarima da u domovima zdravlja trenutno ima Torlakovih vakcina protiv sezonskog gripa i da su one apsolutno bezbedne. Mogu da ih prime građani od 18 do 65 godina.

„Naši kamioni danas idu po dodatne količine, to je dodatnih 50.000 doza koje treba u narednih dan ili dva da stignu. Nakon toga na svakih nekoliko dana stizaće dodatne količine“, rekao je Lončar.

Savetuje građanima, koji žele da se zaštite od gripa, da se upišu u nadležnom domu zdravlja da žele da se vakcinišu i biće pozvani čim stigne vakcina.

„U narednih dan-dva očekujemo dodatnih 50.000 doza koje će biti raspoređene u svim domovima zdravlja u Srbiji. Stižu nam i dodatne količine Torlakove vakcine“, rekao je ministar.

On je naveo da će građani moći da biraju da li će da prime Torlakovu ili vakcinu iz uvoza.

„Ima dosta ljudi koji insistiraju baš na Torlakovoj vakcini. Imamo rekordan obuhvat vakcinacijom i to je dobar preduslov da nam se ne ukrste sezonski virusi (kao što je grip) sa koronom“, zaključio je ministar.

Izvor: Tanjug, B92

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport