Uskoro Sajam pčelarstva u Beogradu

U hali 2 Beogradskog sajma 9. i 10. februara održaće se XI Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Ulaz za građane potrošače pčelinjih proizvoda je i dalje besplatan, kao i ulaz za članove SPOS-a

Tegla meda, foto: Marko Miladinović, Aleksinačke novine
Tegla meda, foto: Marko Miladinović, Aleksinačke novine

Za vreme trajanja sajma planirana je panel diskusija, međunarodni stručni seminar, ali i predstavljanje i proglašenje najboljih inovacija u oblasti pčelarstva.

Panel diskusija pod nazivom “Kako da srpski med postane svetski maloprodajni brend”, planirana je za subotu, 9. februar.

Ovo pitanje, vredno desetine miliona dolara, nakon završetka Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, postaće ključno razvojno pitanje za pčelare SPOS-a, jer svaki procenat povećanja prodaje meda u malim pakovanjima a ne u buradima kao što je do sada bilo dominantno, donosiće pčelarima značajne dodatne prihode. Naročito je bitno da se taj med plasira u svetske maloprodajne lance bez posrednika, što nije nimalo lako.

11.00-11.10 Uvodno izlaganje predsednika SPOS-a dr med. Rodoljuba Živadinovića
11.10-12.00 Panel diskusija domaćih i svetskih marketinških stručnjaka, predstavnika reprezentativnih firmi kupaca i pakera meda, predstavnika brojnih institucija iz zemlje i inostranstva

”Pčele ne umiru od zime“

Za subotu je na sajmu planiran i međunarodni stručni seminar pod nazivom “Pčele ne umiru od zime”.  Predavač na seminaru je dr sc. Wolfgang Ritter, nemački biolog i melitolog, stručnjak za zdravlje pčela, autor nekoliko knjiga i više od 600 naučnih članaka, ali i pčelar praktičar sa preko 40 godina iskustva u pčelarenju. Diplomirao je hemiju i biologiju na Johan Volfgang Gete Univerzitetu, a doktorirao na Institutu za istraživanje pčela Oberursel.

Predavao je 11 godina ekološku poljoprivrednu ekonomiju na Univerzitetu u Kaselu. Nekoliko decenija bio je vodeći stručnjak i direktor referentne laboratorije Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje životinja (OIE) na Institutu za zaštitu životinja i kontrolu hrane u Frajburgu, Nemačka. Kao vrhunski stručnjak savetovao je nekoliko vlada, organizacija i pčelara širom sveta na temu zdravlja pčela i održivi načini pčelarenja.

12.00-14.00 Prirodno pčelarenje kao pomoć pčelama da se lakše izbore sa varoom i pratećim virusima
14.00-16.00 Razgovor sa pčelarima – pitanja i odgovori na sve teme (pripremite pitanja u pisanom obliku)

Predstavljanje inovacija

U nedelju, 10. februara, planiran je takmičarski deo koji podrazumeva predstavljanje inovacija. Kritereijumi za ocenjivanje inovacija biće jednostavnost primene u praksi i unapređenje ekonomičnosti pčelarenja inovacijom, a sve inovacije mogu se prijaviti i doneti na sajam najkasnije do 10. februara do 9 sati.

Sve prijave slati na mejl predsednika Komisije za ocenjivanje inovacija, Dejana Miloševića iz Požarevca (pcelar.milosevic@gmail.com). Kontakt telefon: 063/221–501. Prijava inovacije treba da sadrži kratak tehnički opis, fotografije ili video snimak. Sve inovacije doneti na sajam najkasnije u nedelju 10. februara 2019. godine do 9 sati.

Inovacije koje se prijavljuju za takmičarski deo, mogu se izlagati na Sajmu bez nadoknade (isključivo bez prodaje), ali sa prethodnom prijavom na mejl spos.rs@gmail.com, radi određivanja mesta izlaganja (inovatori sami obezbeđuju štand ne veći od jednog kvadratnog metra, ili izlažu bez štanda). Svi izlagači se brinu o svojim eksponatima od otvaranja do zatvaranja sajma.

Proglašenje najboljih inovacija

Pahari SPOS-a pobednicima takmičenja (za prvo, drugo i treće mesto) biće dodeljeni u nedelju u 13 časova. Najbolji inovator dobija i besplatni štand na Pčelarskom sajmu u Celju u Sloveniji marta 2020. godine.

Izvor: Domaćinska kuća, http://spos.info/

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport