NEVEROVATNA SUDBINA ČOVEKA IZ ALEKSINCA: Posle 38 godina dokazao da je ukraden kao beba!

Radiša Pavlović, Vladina komisija za nestale bebe: Javio nam se čovek koji ima dokaze da je odmah po rođenju, 3. marta 1981, ukraden u porodilištu u Kruševcu i dat na usvajanje porodici iz sela kod Aleksinca.

Beba, ilustracija, foto: StockSnap, preuzeto sa pixabay.com
Beba, ilustracija, foto: StockSnap, preuzeto sa pixabay.com

Čovek (38) iz sela kod Aleksinca, čije se ime za sada drži u tajnosti, dao je prvi čvrst dokaz postojanja afere „Ukradene bebe“! On je otkrio i dokazao da je 3. marta 1981. godine, odmah po rođenju, proglašen mrtvim u porodilištu u Kruševcu, zatim je odvojen od biološke majke i dat na usvajanje jednoj porodici iz okoline Aleksinca.

Prema rečima Radiše Pavlovića, predsednika Vladine komisije za nestale bebe, ovaj čovek je tragajući za istinom o svom poreklu, došao u posed svojih matičnih dokumenata iz porodilišta na kojima se kao njegovi otac i majka pominju osobe koje nikada nisu postojale?! Kasnije su u toj rubrici upisana imena njegovih usvojitelja i time je zavaran svaki trag.

Filmska priča

Kako nam je ispričao Radiša Pavlović, on i njegove kolege iz Komisije ostali su u čudu kada su se uverili u istinitost tvrdnji ovog tridesetosmogodišnjaka.

– Čovek iz okoline Aleksinca nam se pre nekoliko meseci javio, rekavši da sumnja da osobe za koje je 38 godina mislio da su mu roditelji nisu njegovi biološki otac i majka! Znao je samo da je rođen 3. marta 1981. godine u porodilištu u Kruševcu, a onda smo zajedno sa njim, nakon opsežnog istraživanja, došli do dokaza koji mogu dati sasvim novu dimenziju aferi „Ukradene bebe“, rekao nam je Pavlović i dodao:

– Na osnovu papira koje nam je dao otkrili smo da se u njegovom porođajnom protokolu u rubrici „majka“ vodi osoba koja nikada nije postojala! Jednostavno, identitet i svi ostali podaci te osobe su potpuno izmišljeni, oni ne postoje ni u jednoj drugoj evidenciji. Dve matične službe potvrdile su nam da žena sa tim generalijama, ni pod devojačkim, ni pod udatim prezimenom, nikad nije postojala. Isto smo utvrdili i za osobu koja se vodi kao „otac“. Najgore od svega je što se ta izmišljena, nepostojeća majka u posebnom dokumentu odrekla deteta i dala ga na usvajanje. Odmah smo otišli u Centar za socijalni rad u Aleksincu i utvrdili da su svi podaci o ovom slučaju navodno nestali?! Naše sumnje potvrdilo je i otkriće da je matičar upisao rođenje bebe u matične knjige čak dan ranije nego što je uopšte stigla prijava da je mališan rođen! Neko je svesno i namerno to uradio i to nam je sasvim dovoljan dokaz da je mladić otet odmah po rođenju.

Uništena arhiva
Pavlović kaže da se na osnovu ovog istraživanja može zaključiti da je ovaj čovek verovatno ukraden u porodilištu u Kruševcu.

– Sumnjamo da je njegovoj biološkoj majci rečeno da joj je dete umrlo na rođenju i u njenim papirima je najverovatnije to tako zavedeno. Dete je potom ukradeno, u papire su mu upisana imena izmišljenih roditelja koji su ga potom „dali na usvajanje“ porodici iz sela kod Aleksinca. Zatim su u matične knjige u rubrici otac i majka upisana imena usvojitelja, objašnjava Pavlović.

Međutim, dodatan problem, ali i sumnju predstavlja činjenica da ni u bolnici u Kruševcu, ni u arhivu ovog grada, ne postoje sačuvani podaci o ženama koje su se porodile 1981. godine, tako da ne postoji mogućnost provere da li je 3. marta te godine neka žena u tom porodilištu zaista rodila mrtvo dete.

– Pozivamo sve žene koje su se u periodu od marta do avgusta porodile u kruševačkoj bolnici i rodile dečaka za koga im je osoblje ove ustanove reklo da je preminuo da se jave našem udruženju. To će nadležnim organima umnogome olakšati potragu za pravom porodicom ovog mladića – rekao je Pavlović.

Izvor: Informer, piše: K.P.

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport