Oformljena posebna ordincija za pregled pacijenata sa respiratornim simptomima

U Ministarstvu zdravlja u Beogradu održan sastanak svih direktora domova zdravlja iz cele Srbije, na kome su dobijena precizna uputstva o daljem postupanju svih domova zdravlja u kontroli epidemije izazvane korona virusom. Glavno uputstvo tiče se otvaranja posebne izdvojene ordinacije sa posebnim ulazom, u kojoj će se pregledavati isključivo pacijenti sa visokom temperaturom i respiratornim simptomima, sa teritorije cele opštine.

Ilustracija, preuzeto sa sajta: pixabay.com / Alina Kuptsova
Ilustracija, preuzeto sa sajta: pixabay.com / Alina Kuptsova

Već u toku današnjeg prepodneva, organizovali smo i pripremili sve što je potrebno da se to realizuje, i izdvojena ordinacija počinje sa radom već sutra.

Pošto JEDINO u ambulanti Žitkovac postoji izuzetno uslovan deo ambulante koji je odvojen od ostatka ambulante i ima poseban ulaz, odlučeno je da se izdvojena ordinacija otvori u njemu. Ulaz u taj deo ambulante nalazi se između glavnog ulaza u ambulantu i ulaza u apoteku Apotekarskih ustanova Niš. Nalazi se u ul. Dragoljuba Vujića br. 11. U ordinaciji će za sada raditi jedan lekar i jedna sestra, od 6 ujutru do 22 sata uveče, kako radnim danima, tako i vikendom. Ako se broj pacijenata poveća, povećaće se i broj osoblja, a u ordinaciji u istom trenutku, ako se ukaže potreba, mogu da rade istovremeno do 3 ekipe lekar/sestra. Po nalogu Ministarstva, u jednom trenutku, ako se za tim ukaže potreba ili Ministarstvo posebno naloži, ova ordinacija radiće 24 časa dnevno.

Ordinacija počinje sa radom u 6 sati ujutru, u sredu 18. marta. U njoj će se pregledavati svi odrasli pacijenti sa teritorije opštine Aleksinac koji imaju visoku temperaturu ili simptome oboljevanja respiratornog trakta. Deca će se pregledavati na istom mestu kao i do sada.

VAŽNA NAPOMENA PACIJENTIMA OVE ORDINACIJE:

Ako imate neke od simptoma i znakova koji ukazuju na potencijalno oboljevanje od korona virusa, trudite se da svoje kretanje kontrolišete te da do ove ordinacije ali i drugih destinacija vašeg minimalno nužnog kretanja, dolazite kolima ako je moguće, da nosite masku za nos i usta (ako je nemate, improvizujte je upotrebom bilo koje pogodne tkanine, ali nemojte šetati među zdravima bez ikakve maske), da se ne zadržavate u razgovoru ni sa kim, i da uđete pravo u ordinaciju, radi sprečavanja širenja bolesti. Ponavljamo da ova bolest generalno nije teška, da većina populacije i ne zahteva bilo kakvu intervenciju lekara, ali da se očekuje da će 5-6% obolelih zahtevati intervenciju zdravstvenih radnika i odgovarajuću negu, te da navedenim ponašanjem štitimo upravo njih, a to su naši stariji sugrađani koji pripadaju kategoriji najosetljivijih. Pošto je u pitanju potpuno nova bolest, još uvek se o njoj mnogo toga ne zna, ali poslednji nepotpuni i nedovoljno pouzdani podaci ukazuju da je osoba zarazna 24-48 sati PRE pojave prvih simptoma, i čak dve nedelje NAKON izlečenja, te to treba imati u vidu prilikom svog ponašanja, jer moramo štititi druge, da bi i drugi štitili nas!

Radno vreme ordinacije: od 6 do 22 sata

Fiksni telefon: 018/41-00-500

Mobilni telefoni: 062/268-412, 062/268-424, 062/268-425

Za sve potrebne informacije od 22 sata do 6 sati ujutru pozivajte sledeće brojeve:
062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

Prilikom pozivanja svih ovih telefona radi informisanja o bolesti koju uzrokuje korona virus, ili o iznošenju simptoma koje imate, imajte u vidu da u ordinaciji radi samo jedan lekar (za sada), te da istovremeno može da razgovara samo sa jednom osobom.

U takvom trenutku, radi informisanja o bolesti koju uzrokuje korona virus, ili radi konsultacija o simptomima koje imate, možete pozvati i sledeće brojeve telefona u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva (od 7 do 20 sati svakog radnog dana):

Fiksni telefon: 018/41-00-840

Mobilni telefoni: 062/268-386, 062/268-419, 062/268-430

Podsećamo još jednom da su simptomi oboljevanja od korona virusa sledeći:

Za razliku od gripa, koji nastupa naglo i teperatura odmah skoči i bude visoka, korona se postepeno razvija, temperatura je u početku blago povišena i polako raste, kao i ostali simptomi.

Često, infekcija korona virusom počinje groznicom, praćenom suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je potrebno bolničko lečenje.

Neki od simptoma koji se još navode su: glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem. Javljaju se i bolovi u mišićima.

Kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Sve osobe koje se vrate iz inostranstva, dužne su da se NAJPRE jave dežurnom epidemiologu Instituta za javno zdravlje u Nišu, koji će ih anketirati, i dati im uputstva o daljem postupanju i kućnoj izolaciji. Telefoni za kontakt dežurnog epidemiologa:

060/48-98-825, 060/42-04-016, 060/41-19-416 (od 8 do 22 sata)

018/42-34-047, 018/42-04-021, 018/42-04-020 (od 8 do 14 sati)

Oni koji imaju simptome, pored javljanja dežurnom epidemiologu, doći će i na pregled u izdvojenu ordinaciju u kojoj će se pregledavati isključivo pacijenti sa visokom temperaturom i respiratornim simptomima, koja se nalazi u Žitkovcu (na početku ove vesti objavljeni svi podaci).

Preuzeto sa sajta: dzaleksinac.co.rs 

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport