Na veće zarade od Nove godine mogu računati i zaposleni u javnim preduzećima

Pored većih plata u javnom sektoru, na veće zarade od Nove godine mogu računati i zaposleni u javnim preduzećima. Ukupno oko 83.000 ljudi dobiće povećanje od pet odsto, koliku su povišicu dobili i početkom ove godine.

Dinar, foto: M. Miladinović, Aleksinačke novine
Dinar, foto: M. Miladinović, Aleksinačke novine

Prosečne zarade u pojedinim velikim javnim preduzećima i duplo su veće od republičkog proseka koji iznosi 55.000 dinara, dok se najveći broj javnih preduzeća može pohvaliti zaradom većom od oko 600 evra. Tek nekolicina njih ima zaradu ispod republičkog proseka.

Prema zvaničnim podacima zaposleni u državnim javnim preduzećima primaju 74.718 dinara u proseku. Najveća prosečna plata u javnim preduzećima je 129.000 dinara, a najmanja oko 45.000 dinara. Najčešći argument rukovodilaca za visoke zarade istovremeno je veliki broj visokoobraznih, kao i stručni kadar.

Korigovane zarade, za pet odsto, od Nove godine treba da očekuju i zaposleni u lokalnim komunalniim preduzećima iz oblasti vodovoda, parkinga, zelenila… Njihove zarade istovremeno su mnogo manje nego u javnim preduzećima i kreću se na nivou republičkog proseka.

O novom povećanju zarada u javnim i državnim preduzećima pričalo se još krajem prošle godine kada su zaposleni dobili prvo povećanje od pet odsto, a nakon smanjenja za 10 procenata u 2014. godini.

Zakonom o privremenom umanjenju zarada država je plate u ovim preduzećima linearno smanjila za 10 odsto tokom 2014. godine. Zakon o umanjenju osnovica usvojen je tada kao privremeni, a bez ograničenog trajanja. U novembru prošle godine Vlada je ovaj propis izmenila uredbom po kojoj od početka 2019. smanjenje zarada u javnim preduzećima više neće iznositi deset odsto nego pet odsto osnovice.

Veće plate i za 599.000 radnika u javnom sektoru

Kako je Blic Biznis pisao povišice u decembru ove godine će dobiti i oko 599.000 zaposlenih u javnom sektoru. Najveće povećanje do 15 odsto, dobiće medicinski radnici, pre svega medicinske sestre i lekari. Povišice će dobiti i vojnici, policajci, socijalni radnici, osoblje javne uprave… Kako saznajemo, o detaljnim procentima povećanja po sektorima u Vladi trenutno razgovaraju sa MMF. S tim u vezi, obe strane saglasne su da je ohrabruje suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara.

Izvor: Blic, Blic biznis

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport