Virusolozi: Otvorite prozore, pustite sunce, može da vam pomogne

Predsednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje koronavirusa je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom.

Otvaranje prozora, foto ilustracija, Aleksinačke novine
Otvaranje prozora, foto ilustracija, Aleksinačke novine

„Nulte su mogućnosti da će koronavirus s letom nestati. Još uvek znamo malo o poreklu i trajanju ovoga virusa, poznajemo ga tek četiri meseca, ali znamo da su virusi veoma osetljivi, i da ne prežive ekstremne temperature“, rekla je virusolog Ilaria Kapua šef Univerzitetskog zdravstvenog centra na Floridi.

Potsetila je da se epidemija SARS-a 2002. godine širila i preko sistema ventilacije i grejanja (erkondišna) u kućama i javnim ustanovama, i da je moguće da se i koronavirus može, ili se širi na isti način.

„Ovo je vanredna situacija, ali to nije beskrajni tunel. Izvući ćemo se iz toga“, rekla je.

Kako kaže, sigurno je prvi poziv koji treba uputiti – da se otvare prozori.

„Virus ne putuje vazduhom, ali ako sunčevi zraci uđu u prostor, bude ih po krevetu, čaršafu i na odeći, veoma su korisni u dezinfekciji“, savetuje ona.

„Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinfikuju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila“, zaključuje.

Izvor: B92, Tanjug

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport