Strože preventivne mere ostaju na snazi do daljeg

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da strože preventivne mere, među kojima i ograničenje rada ugostiteljskih objekata, ostaju na snazi do daljeg.

Dr Kisić, foto: TV PINK
Dr Kisić, foto: TV PINK

Kisić Tepavčević je, na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, rekla da mere donete prošlog meseca, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, imaju efekta.

Govoreći o starosti pacijenata na respiratorima, ona je navela da se poslednjih nedelja beleži pomeranje uzrasne grupe ka starijim osobama, pri čemu se pokazuje ono na šta su lekari ukazivali – ukoliko stariji obole, po pravilu je veća verovatnoća za komplikacije i mehaničku ventilaciju.

Prema njenim rečima, među umrlima u ovom momentu najviše je starijih osoba, a u ustanovama socijalne zaštite registrovan je određeni broj obolelih, među korisnicima i zaposlenima i taj broj je nešto manji nego u prvom talasu.

To su ustanove gde se najstrože primenjuju preventivne mere. Poučeni iskustvom iz Niša o tome šta može da se desi ako virus uđe u domove za stare – da se rapidno širi, da je velika verovatnoća teških kliničkih slika i smrtnosti, svi moramo da učinimo sve da sačuvamo najstarije, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je prenela da je trenutno u bolnicama zbrinuto 3.430 pacijenata, a na bolničkom lečenju je i 11 dece.

U KBC „Dragiša Mišović“ je, kako je istakla, zbrinuto osmoro dece, na pedijatriji u KC Niš jedno dete i u Šapcu dvoje, a na Ginekološkoj klinici u Beogradu nalaze se i četiri trudnice koje su bile pozitivne na koronavirus.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je ukazala na to da je najveći broj obolelih i dalje u Beogradu i Novom Sadu, dok se u Subotici beleži blago povećanje broja obolelih u odnosu na prethodne dane.

Epidemiološka situacija, osim smanjenja broja slučaja, jasno pokazuje tendenciju broja obolelih u celoj zemlji, a brojni gradovi i opštine nemaju novoobolelih. Smanjen je pritisak na zdravstvene ustanove, 280 osoba u poslednja 24 sata je hospitalizovano, a otpuštene su 483 osobe, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je, takođe, napomenula i da su na području Požarevca 94 osobe u ustanovama socijalne zaštite obolele, od čega 11 zaposlenih i oni ne dolaze na posao.

Izvor: Vlada Srbije

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport