Podrška za mala i srednja preduzeća od 200 miliona evra

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlova potpisali su danas finansijski ugovor kojim se pruža podrška za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, a u cilju ublažavanja posledica pandemije SOVID-19.

Foto: Pixabay, autor: Emilian Robert Vicol
Foto: Pixabay, autor: Emilian Robert Vicol

Potpisivanju su prisustvovali i ministarka privrede Anđelka Atanasković i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar.

Mali je nakon potpisivanja ovog dokumenta objasnio da je on vredan 200 miliona evra i da su ta sredstva namenjena za kredite za likvidnost, odnosno za obrtna sredstva, kao i za investicije za mala i srednja preduzeća i za preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Ovo je za nas izuzetno važan sporazum i značajan dan za privredu Srbije. Vlada je na pandemiju koronavirusa reagovala pravovremeno, odgovorno i odlučno. Usvojili smo tri ekonomska programa podrške građanima i privredi u ukupnom iznosu od približno osam milijardi evra, što je oko 17,4 odsto BDP, podsetio je on.

Mali je rekao da su zahvaljujući merama Vlade izbegnuta masovna otpuštanja i zatvaranja fabrika i proizvodnih postrojenja, kao što se nažalost moglo videti u nekim drugim državama.

Prema njegovim rečima, deo paketa podrške bile su i dve garantne šeme u ukupnom iznosu od tri milijarde evra, pri čemu su skoro dve milijarde evra već plasirane.

Jedan od elemenata naše podrške, kako je napomenuo, bili su i jeftini krediti preko Fonda za razvoj i dosta preduzeća je te jeftine kredite i iskoristilo.

Mali je objasnio da će pomenutih 200 miliona evra biti plasirano preko Fonda za razvoj onim preduzećima koja još nisu dobila novac, kako bi se ublažile negativne posledice pandemije.

Dakle, svako preduzeće koje se prijavilo da dobije pomoć preko Fonda za razvoj će taj novac preko ove kreditne linije i dobiti, poručio je ministar.

On je naveo da će krediti biti plasirani pod veoma povoljnim uslovima, i precizirao da je 110 miliona evra namenjeno za obrtna sredstva, odnosno za pomoć za likvidnost, a 90 miliona evra za investicione aktivnosti, kupovinu i nabavku opreme, rast i razvoj preduzeća kako bi se dodatno umanjile negativne posledice pandemije.

Atanasković je podvukla da su mala i srednja preduzeća najznačajniji motor koji pokreće celu Srbiju.

Ona je dodala da Ministarstvo privrede u ovoj godini sprovodi četiri programa podrške tim preduzećima, za koje je izdvojeno dve milijarde dinara, kako bi im se pomoglo da započnu svoj biznis, kao i da posluju još bolje i uspešnije.

Pavlova je, ističući značaj ugovora koji je danas potpisan, navela da je cilj da se pruži finansijska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, tako što će se očuvati njihova likvidnost, obrtni kapital i obezbediti njihov puni oporavak.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se Srbija jako brzo oporavlja nakon krize izazvane pandemijom, uz ocenu da je taj oporavak zaista impresivan jer je Srbija već ostvarila rast BDP od 1,7 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Bankarski sistem se pokazao otpornim tokom ovih teških vremena, a sve je to ostvareno zahvaljujući snažnim merama politike čiji je cilj bila podrška ekonomiji kroz različite mere koje je Vlada sprovela, objasnila je Pavlova.

Štamcar je istakla da su mala i srednja preduzeća kičma privrede, te da ih EU godinama podržava, kako programima dodele bespovratnih sredstava, tako i davanjem kredita ili obezbeđivanjem bankarskih garancija, kako bi preduzetnici imali pristup kreditima pod povoljnijim uslovima.

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport