Digitalizacija ostaje prioritet i u narednom periodu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn sastanku Grupe za Evropu i Evroaziju Svetskog ekonomskog foruma na temu „Izgradnja globalnog konkurentnog digitalnog ekosistema“.

Digital, ilustracija, foto: Pixabay.com
Digital, ilustracija, foto: Pixabay.com

Učesnici sastanka razgovarali su o uticaju COVID-19 krize na digitalnu transformaciju i digitalnu ekonomiju.

Brnabić je, govoreći o digitalnoj transformaciji i njenoj važnosti u vremenu pandemije, podsetila na to da je digitalizacija i Vlade i ekonomije bila određena kao prioritet Vlade još 2017. godine, poručivši da će ona biti prioritet i u daljem radu.

Kada je reč o javnim uslugama, Vlada je posvećeno radila na reformi javne uprave i uvođenju i unapređenju elektronske uprave u službi građana i privrede, predočila je premijerka.

Ona je istakla da su rezultati koje je Vlada postigla, kada je reč o uvođenju e-Uprave, dragoceni upravo sada u vreme pandemije, a da je dobar primer toga u oblasti obrazovanja: onlajn nastava u školama i korišćenje digitalnih udžbenika i novih tehnologija u nastavi.

Zahvaljujući tome, Srbija je među retkim zemljama u kojima učenici nisu izgubili nijedan čas zbog pandemije, naglasila je Brnabić i dodala da će Vlada nastaviti da ulaže u obrazovanje.

Premijerka je upoznala učesnike sastanka i sa najznačajnijim digitalnim uslugama u oblasti zdravstva, čiji je cilj bio da se građanima što više olakša pristup zdravstvenim uslugama.

Prema njenim rečima, među najznačajnijima su projekti „Doniraj plazmu“ i „Budi volonter“, zatim uvođenje takozvanog testa samoprocene, sms i imejl notifikacije za testiranje i drugi.

Predsednica Vlade je ukazala na to da se upravo zahvaljujući svim tim projektima, Srbija pozicionirala među pet najproduktivnijih zemalja na svetu kada je reč o inovativnim digitalnim rešenjima u odgovoru na krizu, prema proceni OECD-a.

Brnabić je navela da će među najvažnijim prioritetima Vlade Srbije u novom mandatu, biti zdravstvo i digitalne usluge u oblasti zdravstva.

Govoreći o spoljnoj politici, ona je rekla da dobri odnosi koje Srbija neguje sa velikim brojem partnera (Evropska unija, Ruska Federacija, Kina, SAD, Izrael, Turska i drugi), omogućavaju da iskoristimo najbolja iskustva iz celog sveta.

Članstvo u EU je spoljnopolitički prioritet Srbije, a naša zemlja će nastaviti da neguje dobre odnose i sa Ruskom Federacijom i sa Kinom i sa SAD, zaključila je predsednica Vlade.

Izvor: Vlada Srbije, foto: Pixabay.com

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport