Ugrožavanje ljudskih prava u digitalnom svetu globalni problem

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić poručila je danas da korisnici digitalnog prostora treba da budu svesni da moraju sami da štite svoja ljudska prava kada koriste internet i moraju da budu više edukovani o opasnostima koje vrebaju u digitalnoj sferi.

Ilustracija, pixabay.com
Ilustracija, pixabay.com

Čomić je na konferenciji „Ljudska prava u digitalnom dobu” ukazala na to da stalni razvoj informacionih i digitalnih tehnologija prati i pojava delovanja u virtuelnoj realnosti, koja je zamenila mnoge nivoe društvene komunikacije.

Fizičko i psihičko nasilje koje ugrožava osnovna prava čoveka može imati svoj nastavak u digitalnom svetu. Kako posledice svih ovih delovanja mogu biti fatalne, nasilje, bilo kakvo ugrožavanje ljudskih prava je tema kojom se moraju baviti svi nivoi državne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, akademska zajednica, mediji i zainteresovana javnost, kako bi informisali, edukovali i zaštitili sve građane Srbije, podvukla je ona.

Prema njenim rečima, u „realnom prostoru“ ljudska prava imaju institute zaštite, dok u virtuelnom prostoru svaki čovek mora da brani svoja prava.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je da postoje dobre strane tehnologije, koje su od značaja za obrazovanje i komunikaciju među ljudima, dok sa druge strane ona donosi rizike od kršenja ljudskih prava i diskriminacije.

Očekivalo se da će popularizacija društvenih mreža dovesti do unapređenja ljudskih prava, slobode izražavanja, slobodnog pristupa informacijama, međutim, internet predstavlja katalizator različitih negativnih pojava, kao što je sajber zlostavljanje i širenje lažnih vesti, upozorila je ona.

Govor mržnje na društvenim mrežama je, kako je naglasila, prepoznat kao globalni problem sa kojim se suočavaju sve države.

Janković je navela da su mlade generacije, kao najčešći korisnici društvenih mreža, pogođene tim problemom i da se nose sa negativnim posledicama takve komunikacije na internetu.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob ukazala je na to da su govor mržnje i sajber nasilje mračna strana digitalnog sveta i da javnost mora da se edukuje o opasnosti u toj sferi kako bi se izbegle moguće posledice.

Ona je istakla da mora da se uspostavi međunarodna saradnja institucija u oblasti digitalne sfere kako bi se zaštitila prava korisnika platformi.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podvukla je da su ljudska prava jednako važna onlajn, kao i oflajn, i istakla da su deca izložena raznim rizicima u digitalnom prostoru.

Vlade treba da preduzmu korake zaštite u digitalnom području, jer je digitalna tehnologija postala važan instrument za obrazovanje dece, za njihovu socijalizaciju i dolaženje do informacija, objasnila je Kostadinova.

Konferenciju „Ljudska prava u digitalnom dobu” organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa kompanijom „Color Media Communications”.

Izvor: Vlada Srbije

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport