Načelnik Hitne pomoći DZ Aleksinac na konferenciji za novinare Pokreta ,,Meri“

Narodni poslanik Milija Miletić je na konferenciji za novinare, koju je organizovao Pokret „Pravo na život – Meri“, istakao da je potrebno da svaki dom zdravlja u Srbiji ima Službu hitne pomoći.

Foto: PrtScr, video
Foto: PrtScr, video

Kako je Miletić na konferenciji istakao, službu hitne pomoći nemaju opštine koje imaju manje od 25.000 stanovnika i to je veliki problem:

– Opština Svrljig, kao i mnoge druge, koje imaju manje od 25.000 stanovnika, nemaju pravo na službu hitne medicinske pomoći. Takve opštine su uglavnom teritorijalno razruđene i imaju pretežno staračko stanovništvo. Veoma je bitno da hitna pomoć bude dostupna i ljudima u malim sredinama – rekao je Miletić.

Miletić je naglasio da je još pre godinu dana predao Predlog zakona o hitoj medicinskoj pomoći u Narodnoj skupštini i da do danas nema mišljenja Vlade i nadležnog odbora.

– Očekujem mišljenje nadležnog odbora i Vlade o Predlogu zakona o hitnoj medicinskoj pomoći. Verujem da ima problema u zdravstu, ali hitna pomoć je svim građanima potrebna. Takođe, medicinske sestre i vozači treba da imaju benificirani radni staž kao doktori – tri meseca, umesto dosadašnja dva meseca. O ovome treba isto govoriti – zaključio je Miletić.

Konferenciji je prisustvovao i načelnik hitne pomoći Doma zdravlja Aleksinac, dr Nenad Marković, koji je istakao potrebu za usvajanjem Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći.

– Hitne pomoći, pogotovo u malim sredinama, su rastrzane između prava i obaveza. Dolazim iz opštine čija služba mora da pokrije celu teritoriju grada Aleksinca, 72 sela koja pripadaju opštini, najrazuđenija smo opština. Imamo samo jednu ekipu – objasnio je dr Marković.

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport