REFERENDUM JE U NEDELJU, GRAĐANI IMAJU PONUĐENE ODGOVRE – DA ili NE

U nedelju, 16. januara, održava se referndum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Foto ilustracija, autor: Aleksinačke novine
Foto ilustracija, autor: Aleksinačke novine

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je i da ponuđeni odgovori budu DA i NE, a glasaće se od 7.00 do 20.00.

Referendum će biti organizovan po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, tako da za njegov uspeh neće biti potrebno da izađe 50 odsto upisanih birača.

Republička izborna komisija (RIK) dostavila je građanima informacije o promenama koje se predviđaju Aktom o promeni Ustava.

Akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud.

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok će organizacione promene obezbediti samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva. Takođe, glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva, dodaje se u obaveštenju.

Komisija je navela da je cilj promene Ustava Srbije obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava.

Sva dokumenta i pojašnjenja možete pronaći na zvaničnom sajtu RIK-a na linku: www.rik.parlament.gov.rs/tekst/sr/11655

Gde se glasa?

Glasanje se obavlja u nedelju, 16. januara na biračkim mestima koji su definisani širom Srbije, a u skladu sa prebivalištem svakog zainteresovanog građanina. Gde tačno glasate možete da proverite OVDE. Građani koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da na predstojećem referendumu glasaju na biračkom mest

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport