Najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi uz poštovanje svih mera

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti organizovano kombinovano izvođenje nastave.

Ilustracija, škola, pixabay.com
Ilustracija, škola, pixabay.com

Kisić Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba objasnila da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama i uzrastu dece, tako i o epidemiološkoj situaciji, a da je među predviđenim merama i smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja koronavirusa, što podrazumeva maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Ona je ukazala na to da sada imamo povoljniju epidemiološku situaciju i da mere prevencije daju efekte, u skladu sa čim su donete odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini.

Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave, objasnila je Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je najavila da će o tome danas, na konferenciji za novinare u 15 časova, javnost detaljnije informisati ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ona je rekla i da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik prenošenja infekcije na najmanju moguću meru.

Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu, dodala je ona.

Kisić Tepavčević je navela i da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati da živimo u narednom periodu.

S tim u vezi, ona je ukazala na to da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje, uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Kisić Tepavčević je napomenula da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

Ona je napomenula i da je plan edukacije u vezi koronavirusa razrađen proteklih nedelja i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

To nije nešto što je ad hok urađeno, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizuelnog sadržaja na mestima na kojima su đaci, istakla je ona.

Izvor: Vlada Srbije

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport