BUDITE OPREZNI: GRIP AH1N1 ODNEO 18 ŽIVOTA U SRBIJI

Osamnaest ljudi preminulo je od posledice gripa koji hara Srbijom, a juče je preminuo policajac B.M. (43) iz Niša i on je 6. žrtva u Nišu.

Ilustracija, doktor, foto: Depositphotos
Ilustracija, doktor, foto: Depositphotos

Policajac B.M. (43) iz Niša preminuo je noća na Klinici za infektivne bolesti od posledice virusa gripa AH1N1. Prema nezvaničnim saznanjima, on je u Klinički centar u Nišu primljen u veoma teškom stanju pre desetak dana i bio je priključen na respirator a preminuo je uprkos svim naporima lekara Infektivne klinike da se izbore za njegov život. Laboratorijske analize su potvrdile prisustvo gripa u njegovom organizmu tako da se smrt povezuje sa virusom AH1N1.

VIRUS AH1N1

Virus gripa nastao mutacijom humanog, svinjskog i ptičijeg gripa. Prvi simptomi gripa AH1N1 povišena temperatura prisutna više od 3 dana, otežano disanje i malaksalost u mišićima.

Progresija može biti veoma brza, zbog čega je neophodna pojačana medicinska pažnja obolelih osoba, ali i onih kod kojih postoji sumnja da su zaraženi virusom A (H1N1).

Upozoravajući simptomi su:

1. Otežano disanje
2. Plavetnilo/cijanoza
3. Krvav ili obojen sputum (sluz)
4. Bol u grudima
5. Pogoršanje mentalnog statusa
6. Visoka temperatura tokom tri dana
7. Nizak krvni pritisak.


Takođe, kako nezvanično saznajemo na niškoj Infektivnoj klinici hospitalizovano je 38 pacijenata od kojih su 11 na respiratoru zbog teške kliničke slike.

Na Dečijoj klinici nalazi se 6 malih pacijenata za koje se sumnja da imaju grip a njihovo stanje je dobro i stabilno.

BITNA PREVENTIVA – OČEKUJE SE VEĆI BROJ OBOLELIH U NAREDNIM DANIMA…

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na građane da se pridržavaju osnovne preventive i da budu odgovorniji, jer se u narednih par nedelja očekuje još više obolelih, zbog čega su zabranjene posete bolnicama i porodilištima.

Mnogo zavisi od nas. Da se pridržavamo nekih pravila, koja nisu ni malo teška, da izbegavamo prostorije, skupove gde ima mnogo ljudi, gde je moguće da će biti mnogo prehlađenih. Posebno da decu, sreća, sada imamo dve nedelje raspusta, pa neće deca biti po školama, to je jedna dobra stvar. Da se redovno peru ruke, da se uzima što više vitamina, rekao je Lončar.

Preuzeto sa portala ‚‚Info zdravlje“

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport