Srbiji uskoro 300.000 vakcina iz Kovaks programa

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Berlinu, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, da će Srbija uskoro dobiti 300.000 vakcina iz Kovaks programa.

Vakcinacija, foto: Ilustracija, preuzeo: Pixabay.com
Vakcinacija, foto: Ilustracija, preuzeo: Pixabay.com

Selaković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Nemačkoj, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kolegom, da je jedna od tema sastanka bila borba protiv koronavirusa.

Izneo sam ono čime Srbija može da se pohvali na polju vakcinacije protiv koronavirusa, ali želim da zahvalim Masu na podatku sa sastanka da će u našu zemlju u vrlo brzom roku biti isporučene pomenute vakcine iz Kovaks programa, naveo je on, ocenivši da je to veoma važno za nastavak imunizacije građana Srbije.

Ministar je preneo da je danas bilo reči i o pitanju odnosa Beograda i Prištine i dijalogu u cilju normalizacije odnosa, pri čemu je izneo poziciju Srbije i iskazao podršku specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku.

Prema njegovim rečima, suština pozicije Beograda po pitanju odnosa sa Prištinom jeste u tome da je neophodan kompromis koji podrazumeva ozbiljan pristup kako nijedna strana ne bi dobila sve, već da obe dobiju dovoljno.

On je ukazao na to da će se nastaviti razgovori na ovu temu, koja je važna u evropskoj agendi Srbije, ali je i od značaja za stabilnost regiona.

Selaković je još jednom uputio poziv Masu da dođe u Srbiju, podsećajući na to da je ta poseta nekoliko puta planirana i odlagana.

Ministar je istakao da je tokom sastanka bilo reči i o evropskim integracijama Srbije, nužnosti zadržavanja reformskog kursa na polju vladavine prava, kao i o slobodi medija.

Zamolio sam za pristup koji će podrazumevati mnogo toga konkretnog, jer su reforme imale uspeh uvek kada smo nailazili na otvorenost u komunikaciji i kada nam je skretana pažnja na stvari koje bi trebalo da se menjaju, naglasio je Selaković.

Prema njegovoj oceni, potrebno je očiglednije otvaranje evropske perspektive zemljama Zapadnog Balkana, regiona koji geografski, kulturološki i mentalitetski pripada evropskoj porodici.

Selaković je naveo i da je ekonomska i privredna saradnja Srbije i Nemačke odlična, istakavši da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi 67.000 ljudi, a da je cilj da se dođe do brojke od 100.000.

On je izneo podatak da je nivo trgovinske razmene 5,3 milijarde evra, a može da bude i viši, poručivši da je za Srbiju Nemačka ključan ekonomski partner.

Prema njegovim rečima, to je zemlja zahvaljujući čijoj pomoći i predusretljivosti je Srbija uspela da uradi mnogo na poboljšanju ekonomske slike i životnog standarda građana.

Mas je najavio da će u okviru Kovaks programa Zapadnom Balkanu biti isporučeno više od milion vakcina, istakavši da je Evropska unija odlučila da pruži podršku regionu u visini od 12 miliona evra.

On je naglasio i da Nemačka ozbiljno shvata evropsku perspektivu svih država regiona, uz napomenu da Berlin smatra da Srbija pripada EU.

Mas je ocenio da je naša zemlja postavila veoma ambiciozne ciljeve, da je proevropski kurs važan, ohrabrivši Beograd da dalje sprovodi reforme.

Postoji i, kako je naveo, dodatni format podrške, a to je Berlinski proces, čiji je domaćin ove godine upravo Nemačka.

Ministar je ukazao na to da se taj proces tiče praktičnih koraka kao što je osnivanje regionalne kancelarije za mlade, zajedničko tržište i sve što je opipljivo za građane na putu ka EU.

On je preneo da je tokom današnjeg sastanka bili reči i o bilateralnim odnosima, preciziravši da ne misli samo na više od 400 nemačkih kompanija angažovanih u Srbiji, već i o vidljivom znaku saradnje, a to je nova zgrada Ambasade Nemačke u Beogradu.

Mas je rekao da će se uskoro u tu zgradu useliti osoblje Ambasade, pri čemu je izrazio nadu da će biti u mogućnosti da dođe u Beograd na otvaranje.

Istovremeno, on je izrazio i uverenje da se, uz podršku nove američke vlade, nudi šansa da se pronađe rešenje kosovskog problema i da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma koji će doneti i ekonomski prosperitet.

Izvor: Vlada Srbije

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport