DANAS JE SVETI ILIJA GROMOVNIK

Srpska crkva i njeni vernici slave svetog Iliju Gromovnika, koji je ime dobio po staroslovenskom Bogu Perunu, bogu groma, 2. avgusta

Sveti Ilija se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Mladost je proveo u bogomisliju i molitvama u pustinji. Zbog tačnog predskazivanja događaja bio je proganjan, naročito od izraelskog cara Ahave i njegove opake žene Jezavelje.

Starozavetni prorok i novozavetni hrišćanski svetitelj veoma je poštovan u pravoslavlju. Slavi se 2. avgusta kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti na kojima je zasnovana hrišćanska vera, a u narodu je poznat kao Ilija Gromovnik.

Prema narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Ipak, veruje se da posle njega leto polako prolazi, pa je iz davnina ostala i poznata izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“.

Veruje se i da med koji se vadi na Ilindan služi kao lek, pa majke njime mažu decu po obrazima da budu zdrava. U južnoj Srbiji veruju da će istruliti svi orasi i lešnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan. Na svetog Iliju kažu da ne valja ulaziti ni u vinograde.

Izvor: Srbijadanas

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport