ODLIČNA VEST: U pogonu kanadske kompanije „Magna“ posao za 1.000 radnika

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas pogon kanadske firme „Magna“ u Aleksincu, koji je otvoren početkom maja, a koji proizvodi presvlake za sedišta za sve automobilske brendove.

Ana Brnabić, foto: M.M. / arhiva
Ana Brnabić, foto: M.M. / arhiva

Brnabić je istakla da će više od 1.000 radnih mesta, koliko se procenjuje da će ih biti u ovoj fabrici, pomoći da ljudi ostaju da žive, rade i stvaraju svoje porodice u ovom delu Srbije.

Ona je objasnila da je u prvoj fazi otvaranja pogona u Aleksincu preuređena hala na “braunfild lokaciji“ i da je tokom marta i aprila zaposleno prvih 100 radnika koji su prošli obuku u Odžacima.

U drugoj fazi je, kako je naglasila, planirana izgradnja potpuno nove hale i reč je o grinfild investiciji, posle čega bi pogon u Aleksincu trebalo da ima više od 1.000 zaposlenih, a sa farikom u Odžacima “Magna“ će u Srbiji zapošljavati oko 3.000 radnika.

Ona je ocenila da je za Srbiju veoma važno to da se kompanija „Magna“, posle šest godina poslovanja u Odžacima, odlučila da širi svoje poslovanje u našoj zemlji i da je sada došla u Aleksinac.

To je najbolja moguća referenca za nas da dalje promovišemo Srbiju kako bi i njihovi partneri zaključili da je naša zemlja odlično mesto za ulaganje i da dođu i otvore svoje pogone i zapošljavaju ljude, navela je ona.

Premijerka je ukazala i na to da je u prvom kvartalu ove godine, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom, ukupan priliv direktnih stranih investicija za 3,7 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, koja je istorijski najbolja u toj oblasti.

Brnabić je poručila da će Vlada Srbije nastaviti da se bori i istakla da joj je osnovni prioritet u ovom trenutku da se izbori sa ekonomskim posledicama krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Predsednica Vlade je potom obišla Oblačinsko jezero, u opštini Merošina, odnosno radove na rekonstrukciji sportsko-turističkog kompleksa na tom jezeru, poručivši da je ovaj kraj ogroman turistički potencijal.

Ona je u izjavi novinarima rekla da je posebno zadovoljna time što se nastavlja sa svim infrastrukturnim ulaganjima, bez obzira na posledice virusa, jer je Vlada izdvojila sredstva za najvažnije infarstrukturne projekte, poput izgradnje autoputeva.

Prema njenoj oceni, za Merošinu i ceo kraj važan je “auto-put mira”, koji će tuda prolaziti, a povezaće Niš i albansku luku Drač.

I ovaj turistički potencijal ćemo potpuno da stavimo na noge kada ga renovinarimo, očistimo jezero, promovišemo sve što ovde postoji i to da imamo i autoput od Niša ka Prokuplju, pa do Pločnika. Ne postoji veća stvar za turizam ovog kraja i za kvalitet života ljudi, istakla je Brnabić.

Ona je danas obišla i napuštenu fabričku halu u selu Donji Dušnik, u opštini Gadžin Han, najavivši da se za taj prostor traži investitor.

Premijerka je podsetila na to da je pomenutu lokalnu samoupravu posetila nekoliko puta, ali da je sada posebno želela da obiđe ovu halu koja je već neko vreme prazna, a koja je nekada zapošljavala više od 500 ljudi.

Moramo da razmislimo o tome kako naći potencijalnog investitora i ovde, po uzoru na Aleksinac, gde je bila slična situacija po pitanju nezaposlenosti i ekonomskog stanja.

Država se trudi da nađe investitora kako bi i Gadžin Han počeo više da se razvija, naglasila je premijerka i iskazala zahvalnost novom rukovodstvu opštine koje na tome predano radi.

Ove godine, prvi put je u Gadžinom Hanu počela da se gradi industrijska zona. Otkupili su zemlju, kreće infrastrukturno uređenje, a kada imamo industrijsku zonu nama kao republičkoj vlasti, biće mnogo lakše da pomognemo i dovedemo investitora, objasnila je Brnabić.

Predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković ukazala je na to da opština nema razvijenu privredu i da na njenoj teritoriji posluju svega dve firme – „Elid“, koja zapošljava 50 radnika i „Resor“, koja ima 100 zaposlenih.

Izvor: Vlada Srbije

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport