Kako napreduje virus gripa u Srbiji?

Grip je, kako kažu stručnjaci, trenutno u niskoj aktivnosti, ali na koji način će najavljene visoke temperature vazduha uticati na širenje virusa govorila je dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Batut.

Grip, ilustracija, foto: Mojca JJ, pixabay
Grip, ilustracija, foto: Mojca JJ, pixabay

„Sezona gripa sada je na vrhuncu, kao što je i za očekivati za ovo doba godine. Od početka ove prijavne sezone prijavljeno je nešto više od 68.000 slučajeva sa simptomima sličnim gripu“, rekla je doktorka.

Kako objašnjava Kisić Tepavčević, radi o širokom spektru respiratornih infekcija, većinom blagih, koje su se završavale bez ikakve terapije u roku od par dana. Najbrojniji pacijenti bila su deca do četiri godine, što je uobičajeno jer se ova grupa najučestalije i javlja lekaru.

„Do danas na teritoriji naše zemlje umrle su četiri osobe i pretpostavlja se da se njihov smrtni ishod može dovesti u vezu sa virusom gripa“, navela je doktorka.

Što se vremenskih uslova tiče, epidemiolog objašnjava da se to najčešće odnosi na boravak u zatvorenim prostorijama. Kako kaže, ukoliko manje provetravamo prostorije, veća je verovatnoća da dođemo u kontakt sa uzročnikom gripa, a sama promena vremenskih prilika nema direktne uticaje na opstanak virusa.

Od decembra meseca je virus gripa u vazduhu, ističe doktorka i dodaje da se on vrlo lako prenosi

„Međutim, za razliku od nekih zemalja u okruženju, verovatnoća komplikacija kada je u pitanju ovo oboljenje u našoj zemlji je nešto niža, zbog toga što je većina naših građana koji se nalaze u riziku upravo vakcinisana u preporučeno doba godine – na početku sezone. Zato pretpostavljamo da smo na taj način izbegli veće komplikacije i smrtne ishode koji mogu nastati kao posledica dejstva ovog virusa“, objasnila je Kisić Tepavčević

A da li smo sada zakasnili za vakcinaciju?

„Za nastanak imuniteta je potrebno dve do tri nedelje, tako da se uvek preporučuje da se vakcinišemo na početku sezone. Sada treba dati primat drugim opštim merama prevencije – da izbegavamo da odlazimo na mesta gde je veći broj ljudi u zatvorenim prostorima, gde možemo doći u kontakt sa nekim ko ima respiratorne infekcije, da provetravamo prostorije, da se zdravo hranimo… Jako je bitna higijena respiratornih puteva i higijena ruku“, zaključila je doktorka i dodala da ovim merama možemo sprečiti kontakt sa virusom gripa.

Izvor: B92

Podeli sa prijateljima:

Povezane vesti:

Ostavite komentar:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Aleksinačke na FB

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Reklamni prostor

Sport