Oprezno sa strujom – nelegalni priključci najrizičniji

Bez struje je teško i kada nestane nakratko, ali nestručni priključci i neovlašćena potrošnja, pokušaj brze popravke kvara, često završi povredama i opekotinama, a nekada i smrtnim ishodom. Poslednji nemio događaj bio je u Aleksincu gde su od strujnog udara stradali majka i sin, a prošle godine nastradalo je petoro ljudi.

Foto ilustracija, alicdn.com

Zbog neispravnog bojlera nedavno je nastradao mladić, a neispravnog fena jedna žena. Za manji kvar građani obično ne zovu majstora.

Stručnjaci su kategorični – šta god da se radi, pa makar to bila i zamena sijalice, strujno kolo mora biti isključeno.

„Izbegavati svaki dodir sa neizolovanim provodnicima i posebnu pažnju obratiti na vlažne prostorije. U vlažnim prostorijama ne bi trebalo vlažnim rukama uključivati ni uređaje, jer tu su prelazne otpornosti smanjene i može da dođe do strujnih udara“, kaže Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

A krađa struje i nelegalni, nestručni priključci su najveći bezbednosni rizik.

„Zakonom je zabranjeno da nestručna i neovlašćena lica pristupaju, ne samo mernim uređajima, nego i svim elektroenergetskim objektima na teritoriji čitave Srbije. Ne samo da ugrožavaju svoj život i svoju bezbednost, već i svih onih koji se nalaze u neposrednoj blizini“, upozorava Sandra Alagić iz „EPS Distribucije“

Napon za stambene objekte kreće se od 220 do 400 volti, ali i mnogo manji napon može biti poguban.

„Desetine miliampera mi jako nepovoljno osećamo. Pedeset miliampera je već katastrofa“, ističe Rajaković.

Statistika pokazuje da su pregrejane grejalice i stare instalacije najčešći uzrok požara. Električne uređaje ne treba ostavljati uključene kada nikoga nema u kući.

Preporuka je da se svakih 10 godina proverava ispravnost instalacija i uzemljenja.

(Izvor: RTS)

Pročitajte i ovo...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *