AktuelnostiArhiva vestiDobre vestiDruštvo

Gde nabaviti seme? Pa u Superioru provereno dobro

Svakog dana možemo da pročitamo u novinama ili gledati na tv-u,  o značaju zdrave hrane i hrane uopšte. Govori se o stalnom povećanju broja  stanovnika, a u Srbiji i zemljama u okruženju,  nikad manje stanovnika. No, ovu temu ćemo obraditi u nekoj drugoj kolumni.

Seme, katalog, foto: Superior
Seme, katalog, foto: Superior

Hrana i proizvodi koji nas hrane bi po toj logici trebali da budu sve skuplji i skuplji . Međutim, prostom računicom se može doći da je hrana još i najjeftiniji trošak jedne prosečne porodice.

Dakle, susrećemo se sa činjenicom da proizvoda koji čine hranu ima u višku i da su proizvođači na tankom ledu, jer ne znaju koliko čega da proizvedu sledeće sezone.

Evo ta sezona je pred nama, neki vredni i oni koji imaju grejanje,  već uveliko rade na svojim biljkama paradajza i krastavca. Oni sa manje mogućnosti će sačekati neki klimatski povoljniji period da započnu svoje ovogodišnje putešestvije.

I normalno, postavlja se pitanje kakvo seme izabrati? Kome carstviu se privoleti? Da li ići sa konvencionalnom proizvodnjom ili ući u sve popularniju ORGANIC proizvodnju? Da li se slučajno, “Ne daj Bože“ odlučiti za GMO proizvodnju?

Ali, ništa u životu nije belo niti crno, otprilike je sve nešto sivo… Sredina je ona, zlatna sredina.

One, koji se budu odlučili za Organic proizvodnju čeka naporan put, pun znoja i žuljeva od motike ali na kraju tog puta ih čeka sertifikat sa zelenim listićem kao simbol pobede!

No, nije sve tako teško kao što na prvi pogled izgleda. Ne treba se plašiti poizvodnje i načina rada. Postoje preparati, đubriva, supstrati koji se smeju koristiti u organskoj proizvodnji. Dakle, nije sve u kopanju, ima nešto i u Pravilniku o Organskoj proizvodnji.

Više informacija o tome šta sme da se koristi i gde se može nabaviti možete da nađete na sajtu Serbia organica www.serbiaorganica.info

Trenutno se na njihovom sajtu mogu naći semena iz firme Superior i to poznate i oprobane sorte:

Paradajza- Volovsko Srce

Paprike – Slonovo Uvo

Tikvice- Beogradska

Kukuruza šećerca – Union F1

Krastavac- Dugi Zeleni

Sada kad znate gde se mogu naći, na čistom srpskom jeziku „imputi u poljoprivredi“, ne ostaje vam ništa drugo nego da zasučete rukave i krenete u Organsku proizvodnju, ma koliki izazov ona predstavljala ….

Izvor: Domaćinska kuća, Autor: Nebojša Đinović

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close