AktuelnostiArhiva vestiEkonomija

Mesečno nam fali 1.300 dinara

Većina domaćinstava u Srbiji uverena je da im mesečno za najosnovnije troškove nedostaje mnogo para, ali statistika je izračunala da nam fali 1.305 dinara. Prema toj računici, porodice su u prvom kvartalu ove godine na raspolaganju imale 60.065 dinara, dok su rashodi u proseku bili 61.370 dinara.

Žena u kupovini, foto: ewhope.com / Ilustracija
Žena u kupovini, foto: ewhope.com / Ilustracija

Do tih podataka Republički zavod za statistiku došao je anketiranjem 1.590 domaćinstava. Ova anketa pokazuje da smo prvih meseci ove godine imali manje para nego krajem prošle godine, a manje smo i trošili. Prihodi domaćinstava su bili manji za 0,9 odsto, a rashodi za 0,2 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2016. Ako poredimo prvi kvartal prošle godine sa istim periodom ove, porodice su imale na raspolaganju 1,5 odsto više sredstva, a izdaci su im porasli za 1,2 odsto.

– Čitav naš region troši najviše na hranu – kaže ekonomista Vladana Hamović. – Statistika kaže da nam za namirnice treba 34,4 odsto, a ranije su porodice odvajali i više od 40 odsto. To je najveće učešće u rashodima i velika razlika u odnosu na Evropsku uniju. Buni me malo podatak da nam mesečno nedostaje samo 1.300 dinara, jer da je tako bilo bi super. Činjenica je, međutim, da nam se kupovna moć stalno smanjuje i da štedimo na svemu, pa i na hrani.

Posle troška za hranu i bezalkoholna pića, najveći izdatak su računi. Statistika pokazuje da nam je za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva u prvom kvartalu ove godine bilo potrebno 17,7 odsto ukupno raspoloživih para. Za transport smo trošili 9 odsto svega što smo prihodavali, za odeću i obuću – 5,4, za komunikacije – 5,2, a za rekreaciju i kulturu – 4,5 odsto. Alkoholna pića i duvan odnose 4,4 odsto raspoloživih para, za opremu za stan i tekuće održavanje – 4,4, dok smo na zdravlje davali 4,4 odsto novca koji smo zaradili.

OD PLATE I PENZIJE

KUĆNI budžet pune plata i penzija. Čak 49,5 odsto para pristiže od zarade, a 31,7 odsto od primanja najstarijih članova porodice. Od poljoprivrede, lova i ribolova nam dolazi 4,3 odsto para, a iz naturalne potrošnje 3,7 odsto.

(Večernje novosti, piše: M.N.S.)

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close