AktuelnostiArhiva vestiEkonomija

Nisi podelio otkaze? Plati dva miliona!

Predsednici opština i direktori državnih ustanova koji ne budu smanjili broj zaposlenih do 2. februara 2016. biće kažnjeni novčano i do dva miliona dinara.

kroi
Kori Udovički, foto: Blic

Čelnici državnih institucija kojima je Vlada odlukom od 2. decembra naložila da smanje broj zaposlenih moraće strogo i da poštuju to pravilo jer će u suprotnom iz svog džepa biti prinuđeni da izdvoje oko dva miliona dinara. Toliki ceh moraće da plate 145 gradonačelnika i predsednika opština, te više od 1.500 direktora škola i domova zdravlja koji ne budu smanjili broj zaposlenih do 2. februara 2016. od. Novčano mogu da budu kažnjeni i rukovodioci državnih agencija i institucija ali i čelnici sudova i lokalnih komunalnih preduzeća.

Izvor „Blica“ kaže da je nekoliko mehanizama zbog kojih bi direktori teško mogli da se usude da izvrdaju odluku o smanjenju broja zaposlenih. Budžetska inspekcija će, recimo, strogo kontrolisati iznose za plate i broj zaposlenih, a svako probijanje plana za dinar ili jedno radno mesto direktori će morati da plate od 500.000 dinara do dva miliona. Oni će, takođe, resornom ministarstvu mesečno morati da dostavljaju broj zaposlenih kojima rukovode.

– Za direktore je čak predviđena i kazna od 120.000 do 150.000 dinara ukoliko se usude na nova zapošljavanja. Ovoliki ceh moraće da plate i u slučaju da povećaju iznos za zarade – dodaje izvor „Blica“.

Kako saznajemo, pojedina ministarstva već su počela da vrše pritisak na direktore u svojim resorima i da ih upozoravaju da je za smanjenje broja radnika ostalo još mesec i po dana.

– Svako ministarstvo brine o zaposlenima u svom resoru. Svi oni znaju da su pod nekoliko lupa, da kazne nisu male i da je lako utvrditi da li poštuju odluku Vlade – kaže naš izvor.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave potvrdili su za „Blic“ da svakodnevno razgovaraju sa čelnicima opština i gradova.

– U stalnom smo kontaktu kako bi se sproveo plan Vlade o smanjenju broja zaposlenih – poručuju iz ministarstva.

Stanje:

– 2.200 direktora u javnom sektoru biće pod kontrolom resornih ministara,

– 6.000 viška zaposlenih imaju predsednici opština i gradonačelnici,

– 14.512 mora da bude manje zaposlenih u državnom sektoru nego 31. decembra 2014. godine

(Blic)

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close