AktuelnostiArhiva vestiDruštvo

Opštine da budu ažurnije u legalizaciji

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila je danas porodicu Tioslava Petrovića u Rakovici, koja je za svoju kuću među prvima dobila rešenje o ozakonjenju, i pozvala opštine da budu ažurnije u ozakonjenju nelegalnih objekata.

z m

– Prvo ozakonjenje u Rakovici po Zakonu o ozakonjenju bespravno izgrađenih objekata je urađeno brzo, kratko i jeftino – upravo onako kako je vlada i predvidela – rekla je Mihajlovićeva novinarima ispred kuće u Ivanjičkoj ulici br. 8, za koju je zahtev za legalizaciju prvi put podnet 2003. godine.

Mihajlovićeva je istakla da se čekalo na razne papire i birokratiju da bi ta kuća mogla da se legalizuje.

Apelujemo na sve lokalne samouprave da budu ažurnije nego u prethodnih mesec danas. Beograd je dobar primer, kao i Jagodina i još neke lokalne samouprave, ali neke opštine još nisu krenule u ovaj proces. Zorana Mihajlović
Ona je rekla da su mnogi bili skeptični i mislili da taj zakon može teško da se realizuje i da je kuća u Rakovici dobar primer kako to može brzo da se završi.

Ministarka je podsetila da oko 700.000 vlasnika nije nikada podnelo zahteve za legalizaciju, i da ih je još toliko podnelo u prethodnom periodu.

Mihajlovićeva je poručila da će kuće onih koji su bez dozvole počeli ili nastavili da grade nakon usvajanja zakona, u prethodna dva meseca, sigurno biti srušene i da su u Beogradu već spremna rešenja za rušenje pojedinih objekata.

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio da je u Beogradu podneto 237.600 zahteva za legalizaciju, od čega najviše u opštini Zemun – oko 42.230.

– Već smo ozakonili rešenja za 90 objekata, a za 310 objekata biće rešenja svaki čas, čim uplate taksu – dodao je Vesić.

(Blic)

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close