AktuelnostiArhiva vestiDruštvoEkonomija

EU finansira infrastrukturu: Za 99 srpskih opština 10 mil. EUR

Razvojni program Evropske unije EU PRO objavio je četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 opština u Šumadiji, zapadnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Zastava Evropske unije, foto: 20minutos.es
Zastava Evropske unije, foto: 20minutos.es

Projekat je vredan 10 miliona evra.

Kako je rečeno na prezentaciji programa u Užicu, kriterijum za ova bespovratna sredstva je da lokalne samouprave imaju pripremljene projekte, važne za dobrobit građana.

Po rečima Jasmine Ilić, rukovodioca sektora infrastrukture u EU PRO, pravo učešća ima 99 opština i gradova uključenih u realizaciju programa EU PRO, koji će imati priliku da osmisle i realizuju projekte koji se odnose na unapredjenje javne i poslovne infrastrukture, kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

„Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture Evropska unija će sa preko 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite i time direktno uticati na unapredjenje kvaliteta života stanovništva“, kaže Ilićeva i naglašava da Vlada Republike Srbije podržava ovaj program i da je saradnja lokalnih samouprava sa centralnim vlastima veoma bitna.

Dragan Mladenović iz UNOPS-a ističe da će lokalne samouprave konkurisanjem na poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra, imati priliku da kroz opremanje industrijskih zona, tehnoloških parkova ili turističkih destinacija da privuku nove investicije što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta.

„EU kao donator zajedno sa Vladom Švajcarske želi kroz ovakve programe da dovede do pozitivnih promena u Srbiji u cilju njenog približavanja Evropskoj uniji. Dobro upravljanje u loklanim samoupravama je jako važan proces i mi želimo da podignemo nivo odgovornosti lokalnih samouprava u odredjivanju prioriteta,sprovodjenju projekata koji direktno utiču na kvalitet i standard života stanovništva“, ističe Mladenović.

Poziv za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija za realizaciju novih investicija biće otvoren godinu dana ,dok se za ostale pozive konkuriše do sredine ili kraja juna.

Ovo su prve aktivnosti programa EU PRO putem koga će EU u toku naredne tri godine opredeliti 25 miliona evra za podršku lokalnom razvoju, a koji će realizovati Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije.

Izvor: Tanjug / B92

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close