AktuelnostiArhiva vestiDruštvo

Ministarstvo poljoprivrede: Do kraja iduće sedmice predlog mera za ublažavanje posledica suše

Do kraja sledeće sedmice radna grupa Ministarstva poljoprivrede će pripemiti predlog mera za ublažavanje posledica suše, rekao je danas u Kragujevcu državni sekretar u Ministarstvu Velimir Stanojević.

Ilustracija, foto: blog.ucsusa.org / Kansas Drought Corn
Ilustracija, foto: blog.ucsusa.org / Kansas Drought Corn

On je naveo da je ova godina pokazala da je potrebno više ulagati u sisteme za navodnjavanje i najavio da će se ubuduće predviđati mnogo više novca za te namene.

– U narednoj godini jedna od strateških mera biće nabavka novih sistema za navodnjavanje, a već radimo rekonstrukciju 15 sistema za navodnjavanje u celoj Srbiji – rekao je Stanojević prilikom otvaranja 14. Šumadijskog sajma poljioprivrede na kragujevačkom Šumadija sajmu.

On je ocenio da je 2016. bila teška godina za poljoprivrednike pre svega zbog klimatskih uslova, ekstremno niskih temperatura, prolećnih mrazeva i suše. Uputio je apel poljoprivrednim proizvođačima da koriste podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede za osiguranje zasada i životinja.

Stanojević je podsetio da je u 2017. godini predviđeno oko 23 milijarde dinara za razne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i ocenio da to nije dovoljno.

– Konkursi su u toku i uvereni smo da ćemo sva sredstva utrošiti ali je činjenica da su potrebna i veća sredstva. Dobro je što mnoge lokalne samouprave u skladu sa svojim mogućnostima izdvajaju podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Rezultati svih podsticajnih mera će se videti u narednim godinama – rekao je Stanojević.

On je naveo da su ove godine, uz standardne mere podsticaja, uvedene i dve nove mere, a to su nabavka 1.300 traktora za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstavo, uz učešće države od 50 odsto.

– U cilju opstanka mladih ljudi na selu prvi put smo odredili i podsticajna sredstva za početni posao mladim poljoprivrednim proizvođačima i trudićemo se da se ta sredstva uvećaju – kazao je Stanojević.

Ukazao je da poljoprivreda učestvuje u stvaranju BDP-a zemlje sa 10 odsto, zajedno sa prehrambenom industrijom ukupno sa oko 20 odsto, dok u ukupnom izvozu agro biznis učestvuje sa više od 20 odsto. Na Šumadijskom sajmu poljoprivrede koji traje do 10. avgusta predstaviće se više od 100 izlagača.

(Izvor: Beta, Blic)

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close