AktuelnostiArhiva vestiKultura

Ministar Šarčević u poseti Aleksincu: Osnov napretka je kvalitetan rad

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u Aleksincu sa predsednikom opštine Nenadom Stankovićem i obišao Osnovnu školu ”Ljupče Nikolić”.

Poseta ministra Šarčevića, foto: www.mpn.gov.rs

Predsednik opštine Aleksinac rekao je da je obrazovanje jedan o prioriteta lokalne samouprave i da je za školstvo u ovoj godini izdvojeno 35% budžeta opštine. Stanković je ukazao da u poslednjih pet godina nijedna škola nije bila u blokadi jer se obaveze na vreme izmiruju.

”Mnogo projekata smo uradili poslednjih godina. Među njima su zamene krovova, stolarije, sanacija i izgradnja sanitarnih i mokrih čvorova, dok smo u nekoliko škola smo rešili i problem grejanja”, rekao je Stanković.

Spoljašnje vrednovanje pokazalo je da je OŠ “Ljupče Nikolić” jedna od 50 najboljih škola u zemlji, istovremeno škola je i dobitnik Svetosavske nagrade za doprinos obrazovanju. Direktor škole Toplica Petrović je ukazao ministru na nužnost nastavka radova na dogradnji škole koja je stala pre sedam godina. Ministar je istakao da će se nada da će zajedničkim snagama, uz poštovanje propisa, uskoro pronaći rešenje.

“Jedinica za upravljanje projektima ima obavezu da završi sve što je započela pa i radove ovde u Aleksincu. Jedinica je na moju inicijativu dobila novog direktora. Verujem da ćemo ubrzo pokrenuti stvari sa mrtve tačke”, rekao je ministar.

On je naglasio da je uprkos činjenici da su u jednom delu škole uslovi na ivici održivosti uspesi đaka i kolektiv dokazuju da je kvalitetan rad presudan za napredak.

Odgovarući na pitanja novinara u vezi sa peticijom za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije u školama, Šarčević je rekao da Ministarstvo neće reagovati i menjati nastavne planove i programe.

”Nismo izneli naučni stav, već prosvetni. Takođe, jasno smo rekli da je revizija teorije pitanje za naučnike i da bi za njeno osporavanje moralo da se naučno dokaže i da bude prihvaćeno od strane naučne zajednice, ne samo naše već i svetske, jer se radi o svetski prihvaćenoj teoriji evolucije”, naglasio je ministar.

(Izvor: www.mpn.gov.rs)

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close