AktuelnostiArhiva vestiDruštvo

Epidemija malih boginja i u Aleksincu

Jedanaestoro obolelih od malih boginja na teritoriji Aleksinca uslovilo je da Odsek za epidemiologiju u Aleksincu proglasi epidemiju.  

Ilustracija, male boginje, foto: www.cdc.gov
Ilustracija, male boginje, foto: www.cdc.gov

Naime, trenutno je na teritoriji opštine Aleksinac obolelo 11 osoba, i 2 se vode kao sumnjive.

Shodno epidemiološkom izviđanju terena, kako se navodi na sajtu “Doma zdravlja“ Aleksinac očekuju se nova oboljevanja narednih dana kod lica iz kontakta.

Radi se uglavnom o nevakcinisanim, nekompletno vakcinisanim ili osobama bez podataka o vakcinaciji, dok su tri osobe kompletno vakcinisane, što znači da verovatno nisu dale adekvatan imuni odgovor na vakcinu iz raznih razloga, te nemaju stvoren imunitet, a i vakcina štiti oko 99 procenata vakcinisanih, nikada ne može da zaštiti apsolutno sve. Javnosti je poznato da je jedno dete na teritoriji opštine Aleksinac preminulo 2. januara 2018. godine od posledica malih boginja.

Pošto je do epidemije na teritoriji opštine Aleksinac došlo preko kontakata sa obolelima iz Niša, i pošto se radi o veoma zaraznoj bolesti, očekujemo širenje epidemije, a posebno su ugrožene nevakcinisane i nekompletno vakcinisane osobe kod kojih je imunitet nedovoljan i kratkotrajan.

I dalje, kao i uvek, apelujemo na roditelje da redovno vakcinišu svoju decu kod izabranog pedijatra, navodi se na sajtu.

Obaveštavaćemo javnost redovno o ovoj epidemiji. Trenutno, imamo obolele na teritoriji osam naseljenih mesta, to su: Aleksinac, Tešica, Lipovac, Grejač, Aleksinački Rudnik, Radevac, Moravac i Žitkovac.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close