AktuelnostiArhiva vestiVremeplov

Došao iz Austrougarske pa otvorio pivaru u Aleksincu

Jovan Apel, rođen u Austrougarskoj, bio je srpski industrijalac i zakupnik radnika.

Pivopije iz 1890. godine, foto: thebeercast.com

Apel poreklo vodi iz Austrougarske, dok je u Srbiju došao sa znatnim finansijskim kapitalom gde je 1865. godine otvorio ručnu pivaru u Aleksincu.

Bio je rimokatolik pod imenom Jozef Apel, pre nego što je primio pravoslavlje i nakon nekog vremena postao poznat kao Jovan Apel.

APEL U NIŠU SAGRADIO PARNU PIVARU

Pivo, ilustracija foto: googleusercontent.com

Nakon oslobođenja Niša od Turaka sagradio je parnu pivaru 1884. godine u Nišu, u koju je preneo sve uređaje iz Aleksinca.

Ona se nalazila u podnožju brda Gorice pored same železničke stanice, i poslovala je pod imenom „Pivara Jovana Apela i sinova“.

Uz nju je otvorio i veliku pivnicu. Proizvodila je 20 hektolitara piva dnevno. Za potrebe pivare kupio je od Turaka šest hektara zemlje. Ovo zemljište bilo je jedno od tri najveća zemljišna poseda koji su vlasnici iz drugih mesta posedovali u ataru Niša. Kasnije je zemljište proširio.

Ilustracija “San Miguel“ pivo, foto: Foodspotting

Po njemu je kasnije čitav kraj dobio naziv „Apelovac“. Pivarama je upravljao sve do smrti 1907. godine kada su pivare u Aleksincu i Nišu nasledili sinovi Josif (1872-1927) i Hubert.

Organizujući se na nov način, oni su se 1900. godine iz Aleksinca preselili u Niš i pivaru u Aleksincu transformisali u fabriku slada, a pivaru u Nišu, koja je nosila naziv „Apelovac“, osavremenili pa je pored piva proizvodila i veštački led.

Do skora je jedna marka niškog piva nosila ime „Apel“.

Deo teksta: Wikipedija

Tagovi

Jedan komentar

  1. Sada citam i bas sam odusevljen tekstom. Zelim da sto vise ovakvih tekstova u vezi mog Aleksinca vidjam kod vas. Nastavite i istrajte u svojim radovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close