AktuelnostiArhiva vestiDruštvo

Tribina o projektnom sufinansiranju u Aleksincu – Lokalni novac za lokalno informisanje

Neprihvatljivo je da Medijsku strategiju kreiraju političari, a ne novinari, ili da je kreiraju novinari koji su kao po pravilu iz Beograda, rekao je na tribini o projektnom sufinansiranju medija „Lokalni novac za lokalno informisanje“ održanoj juče u Aleksincu profesor Filozofskog fakulteta u Nišu dr Zoran Aracki.

Na skupu koji je organizovala nevladina organizacija za obrazovanje i razvoj “Dars“, u saradnji sa medijskim izdavačem „Agropres“ iz Grdetina učestvovali su predsednik Udruženja „Dars“ Mića Milojević, osnivač i vlasnik „Alpresa“ Ninoslav Miljković, profesor na departmanima za žuranilstiku i komunikologiju Filozofskog fakulteta u Nišu dr Zoran Aracki, član Uprave i Izvršnog odbora UNS i dopisnik australijskog državnog EsBiEs radija Milorad Doderović, nekadašnji šef dopisništvaTanjuga sa KiM novinar Đorđe Jeftić i načelnik u lokalnoj samoupravi Dragan Jovanović.

Član Upravnog i Izvršnog odbora UNS-a Milorad Doderović naveo je da je neshvatljivo da zakonom nisu predviđene sankcije za čelnike lokalnih samouprava koji ne žele da raspišu konkurse ili koji odbacuju i prepravljaju predloge komisija, ili čak nude unapred pripremljene predloge raspodele sredstava sa porukom „ovako ili nikako“.

Doderović je naglasio i da postoji problem sa „medijskim ekspertima“ koji su imenuju za članove komisija, a koji, kako je rekao, često nikada nisu ni bili novinari, ali zato lobiraju za raspodelu po meri lokalnih čelnika.

Osnivač i vlasnik portala „Alpres“ i „Al novina“ Ninoslav Miljković rekao je da bi se novim zakonom morala razrešiti dilema kako u ovakvom načinu sufinansiranja razdvojiti šta je projektno, a šta redovno informisanje građana o radu lokalnih samouprava.

„Bilo bi nelogično očekivati da vlasnici privatnih medija posao takozvanog servisnog informisanja rade džabe“, napominjući da to inače već godinama radi Radio Aleksinac čiji je vlasnik, a koji inače zapošljava desetak visokoobrazovanih i dobrih novinara i drugih saradnika.

Novinar sa KiM i bivši šef dopisništva Tanjuga u Prištini Đorđe Jeftić upozorio je da je u ovoj srpskoj pokrajini u potpunosti uništena infrastruktura medija na srpskom jeziku i da Srbi tamo praktično žive u svojevrsnom „medijskom mraku“.

Jeftić je upozorio i na činjenicu da na KiM nikada nisu razjašnjene otmice i ubistva novinara, među kojima je najviše srpskih, ali i nekoliko albanskih novinara.

Stari i novi mediji

U opštini Aleksinac postoji regionalni mesečnik „Novosti juga“, Radio Aleksinac, internet portal „ALpres“, mesečnik „AL novine“ i Radio i TV Bosforus.

Izvor: UNS


Na medijskom nebu Aleksinca rade i “Aleksinačke novine“

Pominjajući nove i stare medije, naše kolege su zaboravile, nadamo se nenamerno, da pomenu i naš portal “Aleksinačke novine“ koji postoji više od dve godine.

Tagovi

Povezane vesti

4 komentara

  1. To su strucnjaci koji u komisijama sirom juzne Srbije rade po direktivi jednog coveka. Oni su dosli da nam sole pamet? Bravo!

    1. E moj „Mikonosu“ da zaista veruješ u ono što tvrdiš o učesnicima tribine ti bi se junačino i potpisao.Šteta što ti nije blizu Hajd park pa da sa neke od njegovih klupa lupetaš neistine do mile volje. Šteta što nam na reče ime tog čoveka koji nam daje direktive kako da radimo u južnoj Srbiji. Da makar znamo za koga radimo.Ali, sitne duše ne odlikuje hrabrost da govore ili pišu istinito.Nije isto govoriti „slobodno“ i istinito.Ali, ako uživaš u ovakvim pisanijama, uživaj brate do mile volje.Medjutim ako ne daj Bože misliš da si novinar, nećeš u tom poslu zaraditi ni za vodu!

      1. Vidis, pricas o nasem mestu, a da ovde ne znas ni ljude koji zive. Moj nadimak je Mikonos, zovem se Ivan i nisam novinar niti cu nekad biti, jer mi je taj posao odvratan, znajuci kakvi sve tamo rade, pocevsi od ovog portala pa da ne nabrajam. A sto se tice coveka sa direktivama, vi znate najbolje. Dalje necu ulaziti u bilo kakve rasprave sa vama. Zelim vam sve najbolje.

  2. Ne zelim da ulazim u duboku problematiku, ali smatram i cvrstog sam misljenja da je Aleksinac nedovoljno zastupljen na internetu. Znam za ovaj sajt i mozda jos jedan. Opstinski sajt je totalno nepregledan i ne objavljuju vesti koje mogu da se procitaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close