AktuelnostiArhiva vestiDruštvoEkonomija

Ministar finansija Srbije: Tokom jeseni o mogućnosti povećanja plata i penzija

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas, nakon završene sedme kontrole aranžmana MMF-a sa Srbijom, da se sve odvija po planu, a da će konačne cifre o prostoru za povećanje zarada i penzija u javnom sektoru biti donete u oktobru, prilikom osme revizije MMF-a.

– Podsetiću vas, mi kad smo ulazili u ovaj program, ja sam koristio poređenje sa hirurgijom, nama je cilj bio da posle tri godine steknemo trajne osnove za povećanje penzija i plata, ne samo da kompenzujemo ono što je na početku programa bilo neophodno, nego da obezbedimo osnovu za veći rast, ne samo plata i penzija nego i za veći privredni rast, zapošljavanje, takozvani održivi rast i impulsivni rast – to znači da svi građani Srbije osete boljitak – rekao je Vujović gostujući u emisiji „Oko ekonomije“ na Radio-televiziji Srbije.

On je istakao da se sve odvija po planu, da se Srbija nalazi u pozitivnoj konjukturi, objašnjavajući da to podrazumeva da raste uvoz potrošnih dobara, prodaja, promet, kao i svi realni dohoci.

Na pitanje da li je to dovoljno da penzije i primanja u javnom sektoru budu veća on je rekao da se taj trenutak približava.

– Mislim da se približavamo tom trenutku. Mislim da smo jasno rekli u svim dosadašnjim saopštenjima da se taj trenutak približava. Tehnička misija u septembru i konačna osma revizija MMF-a u oktobru će dati konačne cifre o tome koliki je prostor za povećanje zarada i penzija u javnom sektoru – istakao je Vujović.

On je napomenuo da se će pre toga u septembru biti doneta odluka o povećanju nivoa minimalnih zarada, a da ta odluka stupa na snagu od 1. januara 2018.

(Beta, Tanjug, Blic)

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close