AktuelnostiArhiva vestiEkonomija

Razvojna agencija Srbije objaviće šest programa pomoći

Razvojna agencija Srbije (RAS) objaviće u ponedeljak, 6. marta, šest programa podrške preduzetnicima ukupne vrednosti 435 miliona dinara, najavio je danas vršilac dužnosti direktora RAS-a Željko Sertić.

Foto: Razvojna agencija Srbije / Promo Razvojna agencija Srbije
Foto: Razvojna agencija Srbije / Promo
Razvojna agencija Srbije

„Podsticaji su namenjeni mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzenticima u okviru akcije ‘Kreiraj život’ kojom se podržavaju početnici u biznisu, pomaže izvoz i otvaranje novih radnih mesta i podiže konkurentnost domaće privrede“, rekao je Sertić u Beogradu na konferenciji za novinare.

Početnici u poslu će, kako je objasnio, moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 70 odsto potrebnog novca za započinjanje posla izradu biznis plan, nabavku opreme i sirovina, opremanje prostora i unapređenje poslovanja.

Postojećim firmama i preduzetnicima RAS će obezbediti do 50 odsto potrebnih sredstava za unapređenje poslovanja, razvoj novih tehnoloških procesa, pripremu izvoza i nastup na sajmovima, a podsticaji do 60 odsto namenjeni su firmama, udruženjima privrednika i organizacijama za njihove projekte pripreme za prvi izvoz.

Sertić je kazao da će uskoro startovati još dva programa podsticaja za unapređenje poslovanja i privlačenje investitora, a novina je što će moći da konkurišu i investitori koji planiraju zapošljavanje više od deset radnika i ulaganje iznad 100.000 evra, dok je do sada granica bila otvaranje više od 100 radnih mesta i investicije od najmanje 500.000 evra.

Na taj način, prema rečima Sertića, nastojaće se da se privuku investitori i u nerazvijene delove Srbije.

„Zahvaljujući podsticajima iz budžeta preduzetništvu u 2016. godini je otvoreno 16.000 novih radnih mesta i nije bilo nikakvih zloupotreba u trošenju tog novca“, istakao je Sertić i dodao da je od planiranih 16 milijardi dinara za podsticaje prošle godine potrošeno 13 milijardi.

On je rekao da je u 2016. prvi put u posedljih pet godina bilo više novootvorenih nego zatvorenih firmi, odnosno da je otvoreno 36.000 a zatvoreno 18.000 preduzeća.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac je rekao da je za preduzetnike dodatna prednost od podsticaja koje mogu da dobiju od države, to što se konkurišući za tu pomoć obučavaju za učešće na konkursima za korišćenje fondova Evropske unije.

„Država više ne daje jeftini novac privrednicima za koji se ranije nije znalo kako se troši, već im omogućava pristup znanju i postaje njihov partner“, istakao je Trivunac.

(Izvor: Beta, Blic)

Tagovi

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close