Arhiva vestiDruštvoTurizam

Neverovatna tajna ruske crkve u Adrovcu

Najčuveniji pukovnik ruske vojske Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina“, sahranjen je u Ukrajini, ali je njegovo srce pokopano u Đunisu, mestu u blizini Kruševca.

Međutim, ovog čuvenog vojskovođu prati neverovatna priča o poštenju koja je vezana za izgradnju crkve Svete Trojice iliti ruske crkve kako je Srbi radije zovu, a koja je upravo njemu posvećena.

69684_crkva_f

Prema predanju, snaja pukovnika Rajevskog, Marija Rajevska, poslala je vladiki niškom Nikanoru 3.000 dukata za gradnju oba objekta, odnosno crkve i škole. Radovi su završeni prema planu i u predviđenom roku, a utrošen je tek svaki treći dukat.

Preostali novac – 2.000 dukata, kako se kaže u predanju, vladika je vratio Mariji Rajevskoj.

Na zidu hrama nalazi se mermerna ploča na kojoj piše:
“Trudom i nadzorom episkopa Niškog g. Nikanora Ružičića,
a o trošku ktitorke plemenite gospođe Marije Rajevske
ozidan je ovaj sveti hram i osvećen 2. septembra 1903. godine“

pukovnik

Prema rečima našeg istoričara Zorana Stevanovića, koji je napisao knjigu posvećenu ruskom pukovniku, Nikolaj je čovek kojem Srbija mnogo toga duguje.

– Pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski je bio ruski dobrovoljac koji je došao u pomoć Srbiji sa još oko 3.000 časnih Rusa u toku njene herojske borbe za oslobođenje srpskog naroda i srpske teritorije podvlašću Turaka za vreme Prvog srpsko-turskog rata 1876-1877. godine. Da je reč o zaista velikom čoveku svedoči i podatak da je Lav Tolstoj iskoristio njegov lik prototip za Vronskog u romanu „Ana Karenjina“ – ističe Stevanović.

Rođen je 5. novembra 1839. godine od oca koji se takođe zvao Nikolaj i majke Ane, devojačko Mihajlovne, Borozdinoj Rajevski u gradu Kerču, gde mu je tada službovao otac. Ime je dobio po dedi Nikolaju koji je bio general, heroj Otadžbinskog rata 1812. godine.

Prema kazivanju profesora istorije Zorana Stevanovića i Nikolajev otac je takođe bio general-lajtnant ruske vojske koji je umro mlad. O Vronskom su čak pisale i Srpske novine (21. avgusta 1876.):

– Ovi dana otišao je u Srbijuodeskom železnicom, zajedno s nekoliko mladih Slovena i Bugara, sin čuvenog ruskog đenerala Rajevskog, pukovnik u ruskoj vojsci Nikola Nikolajević Rajevski. On je komandovao streljačkim bataljonom u Sevastopolju i dao je ostavku da bi mogao otići i stati u redove srpske vojske. N. N. Rajevski zajedno s đeneralom Černjajevim osvojio je pokrajinu Turkestan. Poneo je od svojih novaca 50 hiljada rubalja dapomogne oficirima siromašnog stanja – pisalo je toga dana u štampi.
U drugoj vesti koja je preneta u Srpskim novinama istog dana navodi se:

“Ruski Mir javlja da je polkovnik Rajevski, koji je komandovao streljačkim batalijonom u Sevastopolju, sin poznatog đenerala Rajevskog, preko Odese otišao u Srbiju. Raspolažući dovoljnim sredstvima on je poneo sa sobom pedeset hiljada rubalja radi razdavanja pomoći potrebitim oficirima.“

Inače, 2016. godine se navršava 140 godina od pogibije ovog čuvenog ruskog pukovnika i to će na prigodan način biti obeleženo i u Srbiji, u saradnji sa ruskom ambasadom.

Takođe, pogledajte kratkometražni film „Crkva ljubavi u Gornjem Adrovcu“, posvećen neobičnom hramu, koji su snimili sučenici osnovne škole u Aleksincu. Film je predstavljen radi učešća u međunarodnom konkursu kratkometražnjih filmova Komadić zavičaja.

(Informer.rs)
Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Close
Close